پیام مبعث
ما یودّ الّذین کفروا من أهل الکتاب و لا المشرکین أن ینزّل علیکم من خیرٍ من ربّکم والله یختصّ برحمته من یشاء والله ذو الفضل العظیم بقره – 105
بحث قرآنی امشب پیرامون آیه 105 سوره مبارکه بقره و بی تناسب با مناسبت امروز یعنی عید سعید مبعث رسول گرامی اسلام (ص) نیست. بنا بر روایات ، مراد از خیر و رحمت در این آیه که کافران آرزوی سلب آن را از مسلمین می کردند ، نعمت رسالت و نبوّت پیامبر اکرم (ص) بود.
خطاب این آیه با مسلمانان است و موعد نزول آن بر پیامبر (ص) سال های ابتدایی حکومت اسلامی در مدینه . این آیه یکی دیگر از رذائل اخلاقی یهود را بیان می کند که در کنار مشرکین (و منافقین) به دلیل بغض و کینه ای که به دلیل حسادت (.. حسداً من عند انفسهم)[1] نسبت به تفضل الهی به مسلمین در وجودشان شعله می کشید ، خواهان سلب نعمت از مسلمانان و بالاتر از آن ، اضلال[2] و کفر [3] آنها بودند. اهل کتاب که بطور ویژه در اینجا یهودیان عصر ظهور اسلام مراد است ، چنان نسبت به اسلام و رسول گرامی آن بغض و عداوت داشتند که که حتی بنا به تعبیر قرآن کریم ، مشرکین و بت پرستان مکه را از آنها هدایت یافته تر می دانستند. [4]
این آیه کریمه و آیات متعدد دیگری در قرآن کریم ، سرّ تأکید مکرر اسلام مبنی بر عدم طرح دوستی با کافران بویژه یهود و عدم پذیرش ولایت آنها را بیان می کند[5] ، رابطه ای که معمولاً یکجانبه است و مصالح مسلمین در آن تأمین نمی گردد (ها أنتم أولاء تحبّونهم و لا یحبّونکم ...)[6] ؛ هر چند که اگر این رابطه متقابل و با حفظ عزّت و رعایت مصالح طرفین باشد ، منعی بر آن نیست[7] .
در ادامه آیه به رحمت خاص (رحیمیه ) الهی اشاره می شود که بنا بر مشیّت الهی به هر که حضرتش اراده نماید تعلق می گیرد. مشیّتی که در دایره علم و حکمت مطلق او قرار دارد[8] و هر که را در حصن حصین رحمت و تفضل خاص الهی وارد نماید ، به مصونیّت و امنیت کامل رسانده است[9] و البته ورود در این قلعه محکم ، دایر مدار ولایت اهل البیت است که رمز بهره مندی از رحمت خاص حضرت حق در این آیه است[10].
نکات اصلی که از این آیه استفاده می شود ، اینست که:
1- حسد ، بیماری قلبی است که انسان را تا مرز کفر و شرک به خداوند می کشاند.
2- هرگونه گرایش سیاسی و برقراری رابطه دوستانه یکجانبه نسبت به کفار و مشرکان ، زیانبار بوده و برخلاف مصلحت عموم مسلمین است و حاکمان و سیاستمداران نظام اسلامی بایستی از آن بر حذر باشند.
منبع: تفسیر شریف تسنیم ، ج 6 ، صص 69-49 ، حضرت علّامه استاد جوادی آملی
اسعدالله ایامکم
سلام بابا آقای دکتر ای ول شما و فضای وب؟؟؟؟!!!!
نه خوشم اومد!!!!!!!
دوستان ببینید دکتری که تا چند سال پیش در روستاها مردم را مداوا میکرد الان چه میکنه!!!!!!
به به به !!!!!
امان از حسد!!!
...توفیقاتتون روز افزون.